FAQ (veelgestelde vragen)
- Ik denk er al een tijdje over om een beveiligingssysteem aan te schaffen, maar ik weet er eigenlijk weinig vanaf. Hoe werken ze?
- Wat doet een bedieningspaneel?
- Wat zijn magneetcontacten?
- Wat is een PIR?
- Ik heb een hond! Betekent dat dat ik geen PIR kan installeren?
- Hoe werken "glasbreuk" detectoren?
- Hoe werken "schok" detectoren?
- Hoe werken "tril" detectoren?
- Ik heb reeds een rookmelder op batterijen. Waarom zou ik een rookmelder installeren als onderdeel van mijn beveiligingssysteem, wat is het verschil?
- Ik heb zoveel gehoord over deze ‘draadloze’ beveiligingsapparatuur. Werken ze echt naar behoren en zijn ze gemakkelijk in gebruik?
Ik denk er al een tijdje over om een beveiligingssysteem aan te schaffen, maar ik weet er eigenlijk weinig vanaf. Hoe werken ze?
Een beveiligingssysteem begint met een centrale. Meestal wordt deze in de meterkast geplaatst, de centrale zijn de 'hersenen' van het beveiligingssysteem en werkt in wezen als een centrale computer. Verschillende sensoren op verschillende locaties uit het huis zijn gekoppeld aan het centrale. De centrale neemt automatisch contact op met de meldkamer, die vervolgens actie onderneemt.
Wat doet een bedieningspaneel?
U stelt het beveiligingssysteem in werking door uw veiligheidscode op het bedieningspaneel in te typen. Over het algemeen wordt deze geplaatst bij toegangsdeuren, zodat u gemakkelijk het alarm in en uit kan schakelen. Het is mogelijk dat er meerdere panelen in huis geplaatst worden, zodat u ook vanuit uw bed gemakkelijk het alarm in of uit kunt zetten. De meeste bedieningspanelen bieden zelfs de mogelijkheid om extra codes aan te maken, zodat eventueel ook aan familie, vrienden of buren toegang tot uw huis hebben.
Wat zijn magneetcontacten?
Magneetcontacten zijn contacten die bij ramen en deuren geplaatst worden en kunnen 'zien' of de het raam en/of deur dicht of open staat.
Wat is een PIR?
Een 'passive infrared motion detector' (PIR) is een onderdeel van de elektronische beveiligingsapparatuur die indringers detecteert door het 'zien' van beweging of lichaamswarmte. De meeste PIRs zijn zo ontworpen om te worden gebruikt wanneer er niemand thuis is of wanneer niemand in de ruimte mag komen die de PIR 'in de gaten houdt'.
Ik heb een hond! Betekent dat dat ik geen PIR kan installeren?
Absoluut niet. Recente innovaties in veiligheidstechnologie hebben de 'huisdier-immune' bewegingsdetector mogelijk gemaakt. Hierdoor wordt het ook mogelijk om aan honden- en kattenliefhebbers dezelfde mate van veiligheid te bieden als met een standaard PIR. Deze allernieuwste sensoren zorgen voor 'huisdierenimmuniteit' voor dieren met een gewicht tot 100 pond. De speciale PIRs staat uw huisdier toe om vrij rond te lopen, maar detecteert nog steeds de beweging van een indringer.
Hoe werken "glasbreuk" detectoren?
"Akoestische" glasbreuk sensoren, normaal gesproken gemonteerd op plafonds en muren, werken door te 'luisteren' naar het geluid van brekend glas. Deze techniek is vrij gevoelig, maar indien het goed afgesteld is detecteert het de inbreker reeds voordat deze binnen is.
Hoe werken "schok" detectoren?
"Schok" detectoren zijn meestal bevestigd op het glas en deze 'voelen' de schok van brekend glas. Deze techniek is vrij gevoelig, maar indien het goed afgesteld is detecteert het de inbreker reeds voordat deze binnen is.
Hoe werken "tril" detectoren?
"Tril" detectoren zijn meestal bevestigd op het kozijn en deze 'voelen' de trilling als iemand tegen het glas aan slaat. Deze techniek is vrij gevoelig, maar indien het goed afgesteld is detecteert het de inbreker reeds voordat deze binnen is.
Ik heb reeds een rookmelder op batterijen. Waarom zou ik een rookmelder installeren als onderdeel van mijn beveiligingssysteem, wat is het verschil?
Aangezien u reeds een rookdetector aangeschaft heeft, weet u waarschijnlijk al dat dit een heel belangrijk veiligheidsonderdeel is. Dat is goed. Rookdetectoren zijn heel effectief in het detecteren van rook om uw eigendommen en leven te bewaken. Maar er is een verschil tussen de 'stand alone', welke u bij uw lokale doe-het-zelfzaak koopt, of de rookdetector die u op uw alarmcentrale aansluit.
"Stand alone" detectoren zijn niet gekoppeld aan andere detectoren of alarmsystemen. Een rookdetector gekoppeld aan uw alarmsysteem biedt u meer bescherming omdat het doorgemeld word aan de meldkamer. Indien er brand uitbreekt, dan geeft de detector een signaal af aan uw alarmsysteem, welke op zijn beurt de meldkamer waarschuwt. De meldkamer zorgt er op zijn beurt voor dat de brandweer en u gebeld worden. Dus indien u niet thuis zou zijn, wordt er toch gereageerd op de rookmelding.
Ik heb zoveel gehoord over deze ‘draadloze’ beveiligingsapparatuur. Werken ze echt naar behoren en zijn ze gemakkelijk in gebruik?
Het antwoord is ‘ja’ op allebei de vragen. Technologische doorbraken hebben er toe geleid dat er draadloze elektronische beveiligingsapparatuur is ontwikkeld, en de effectiviteit daarvan is bewezen. Hun rotsvaste stabiliteit en lange levensduur van de batterij maakt het een populaire keus voor huiseigenaren en bedrijven. Ze geven installateurs de flexibiliteit die ze soms nodig hebben om bepaalde obstakels te overwinnen, zoals bakstenen muren, cementen vloeren en kathedraalse plafonds: en doordat er geen boorgaten gemaakt hoeven te worden, wordt de schoonheid van uw huis bewaard en is het resultaat schonere en snellere installaties.
Hedendaagse mensen bevalt het gemak van afstandsbedieningen, en de beveiligingsindustrie heeft hierop gereageerd. Gebruiksvriendelijke draadloze producten zorgen voor de tweedelige voordelen van superieure prestaties en het bedieningsgemak. Draadloze bedieningspanelen maken het mogelijk om u uw beveiligingssysteem te activeren en deactiveren met een druk op knop, en het kan zelfs zo ingesteld worden dat een jong kind het kan bedienen. Voornamelijk huiseigenaren zien het voordeel van draadloze ‘sleutels’. Ze hebben dezelfde grootte als een afstandsbediening voor de auto, ze passen aan je sleutelbos, en met één druk op de knop is het alarmsysteem in of uit te schakelen.